Dekker en de Jongh! - Column Leeuwarder Courant/ Dagblad van het Noorden

Ik geef samen met oud-olympisch-kampioen Jan Ykema nog weleens een lezing. Jan & Jan! noemen we het. Biertje, sportquizje, wat nuttige informatie geven omtrent sport en succes; altijd gezellige avonden. Boodschap luidt vaak: wees jezelf, ontwikkel jezelf, heb daar plezier in en dúrf uit de comfortzone te treden!

2016-11-15 19:14:27 AMSTERDAM - Oud-wielrenner Thomas Dekker tijdens de presentatie van het eerste exemplaar van het boek Thomas Dekker Mijn gevecht, geschreven door Thijs Zonneveld. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Oud-wielrenner Thomas Dekker tijdens de presentatie van het eerste exemplaar van het boek Thomas Dekker Mijn gevecht, geschreven door Thijs Zonneveld. ANP ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Over dat laatste deel van de boodschap ben ik echter niet meer zo zeker. Ik weet namelijk sinds vorige week dat er ook zoiets bestaat als ‘tè veel uit je comfortzone treden’. Wat ik daarmee bedoel? Thomas Dekker en Steven de Jong’s masturbatiefeestje, natuurlijk! Voor diegenen die het gemist hebben (if that’s possible!). Thomas Dekker deed in z’n nieuwe boek Mijn Gevecht  een wel hele bijzondere onthulling. Tijdens z’n eerste trainingskamp kreeg hij in de hotelkamer van Rabobank-nestor Steven de Jongh een handdoekje toegeworpen. Niet om aan te geven dat Dekker als groentje  corveedienst had. Nee, het handdoekje diende een ander doel. Thomas Dekker werd gesommeerd om samen met de Jongh te masturberen terwijl ze naar een pornofilmpje zaten te kijken. Ja, I know: What! The! Fu..!  Ontgroeningen van Vindicat zijn er niks bij, zeg maar.

Toen ik het las (en hoorde op DWDD) rolden de tranen me over de wangen. Eerdere uitspraken van Steven de Jongh tijdens de Tour de France kregen ook meteen een hele andere lading: “Ik heb de laatste zeven maanden waarschijnlijk meer tijd doorgebracht met Alberto Contador dan met m’n eigen vriendin.”  En ook de kop van een geschreven artikel op het internet werd ineens vanuit een andere invalshoek bekeken: Steven de Jongh moet Alberto Contador het goede gevoel geven. Tja, veeg mij dan maar op, hoor. Ik heb diezelfde avond gewoon allemaal interviews met de Jongh teruggekeken. Hi-la-risch! Ik vroeg mezelf wel meteen af of de Jongh ooit nog van dat stempel afkomt als het niet waar blijkt te zijn. De toekomst zal het uitwijzen.

2008-07-26 10:42:29 ST-AMAND-MONTROND - Quick Step-renner Steven de Jongh. ANP PHOTO VALERIE KUYPERS

Steven de Jongh. ANP PHOTO VALERIE KUYPERS

Of ik ook nog iets van serieuzere aard te melden heb? Jazeker! Thialf is prach-tig geworden, mensen! Mindblowing! Man, wat moeten we trots zijn op deze topsportaccomodatie in  Heerenveen. Hulde voor de initiatiefnemers, de ontwerpers én de bouwers. Teamwork! Ik roep iedereen dan ook op om deze schaatstempel zelf te gaan bezoeken. Kunnen jullie de schoonheid ervan met eigen ogen aanschouwen. See you there!

 

Portret van de nieuwe columnist Jan Hospes voor de Gezondheidsbijlage.

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

Geplaatst op 2 januari 2017