Een glimlach is gratis! - Column Leeuwarder Courant/ Dagblad van het Noorden

Vorige week heb ik een heerlijke avond gehad in een tappasrestaurant in Groningen. Buena Vista Social Club draaide op de achtergrond, De kunst van het veldspel (het beste boek éver!) lag voor me en de gemarineerde spareribs waren werkelijk verrukkelijk. Wat de avond helemaal af maakte was de vrolijke serveerster van dienst. Ze had de hele avond een lach op het gezicht. Het tegenovergestelde van Maarten van Rossem, zeg maar. Haar vrolijkheid had een aanstekelijke werking want ik stapte na het eten ook met een ontzettend goed gevoel de auto in. Onderweg naar Leeuwarden dacht ik aan een goede studievriend van me, Tsjadrik Muizelaar. Hij zei altijd: een glimlach is gratis!
M’n hele leven lang bivakeer ik al in de sportwereld: schaatsen, kaatsen, wielrennen, voetballen en fitness. En juist daar mis ik die lach zo vaak. Ik heb het vaak gezien, trainers die té gefocust zijn op techniek, resultaat of op winnen. Of ouders die pas tevreden zijn als het kind (soms niet eens zo getalenteerd) de profstatus heeft behaald. In beide gevallen wordt er te weinig aandacht besteed aan het gemoed van het kind (kan ook volwassene zijn). Wat op zich vreemd is want een gelukkig persoon leert en presteert het beste. Ik vind het een trainerstaak om kinderen én volwassenen duidelijk te maken dat plezier de basis vormt voor alle succes. Dáár moeten ze zich op richten. Wat is een overwinning of profstatus waard als je tijdens de wedstrijd of gedurende de jeugdopleiding geen plezier hebt beleefd aan hetgeen wat je hebt gedaan? Niks, toch?! André Agassi, toptennisser van weleer, erkende in z’n biografie dat hij tot z’n 27e het tennissen haatte. Het was moeten – z’n vader had hem altijd gepusht – in plaats van willen. Daarna besloot Agassi om te gaan spelen voor de liefde voor het spel. En zo heeft hij nog heel wat overwinningen bij elkaar geslagen, waaronder vijf Grand Slams-titels. En dus sluit ik af met een huiswerkopdrachtje voor alle trainers en coaches. Stel jezelf als doel om de eerstvolgende training met een lach te beginnen en elke pupil drie keer vaker te laten lachen dan hij of zij normaliter doet. Het zal de sfeer en de prestaties enórm doen verbeteren. That’s a promise!

 

Portret van de nieuwe columnist Jan Hospes voor de Gezondheidsbijlage.

Jan Hospes

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken. Voor Gezondheid & Co zal hij vooral over sport en bewegen schrijven. Maar met Jan Hospes weet je nooit helemaal zeker welke richting hij kiest. Een uitdaging voor hem en elke week een prettige verrassing voor de lezers.

Geplaatst op 15 maart 2017