Jan & Jan - Elfstedenhal!

Vraag Jan Hospes:
Hé Jan, we hebben het tijdens deze rubriek nog nooit over de Elfstedenhal gehad. Wat vind je van de nieuwe baan in Leeuwarden? Vind je ‘m mooi? En is het een goede ontwikkeling, nog een baan in Fryslân?

Antwoord Jan Ykema:
De Elfstedenhal is een prachtige hal geworden, Jan! Een pareltje! Omdat Thialf in verband met de verbouwing gesloten is trainen we met het Gewest Fryslân al een tijdje in Leeuwarden. En dat b821001561z.1_20150916165955_000gtnlc2te.2_400bevalt tot nog toe pri-ma! Ten eerste vind ik de Elfstedenhal qua uiterlijk een erg mooie hal geworden. Die houten spanten die het dak dragen; prachtig! Ze geven de ijsbaan karakter. Ik vind de baan om die reden ook wel een beetje op de ijsbanen van Hamar,  Inzell en Erfurt lijken. Ook van die schitterende, karakteristieke banen.
De temperatuur in de Elfstedenhal is goed. Aangenaam. Niet te koud, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Kardinge of Dronten, waar trainen soms onprettig kan zijn. Ze kunnen het klimaat binnenin de hal ook al redelijk goed beheren. Als straks het bouwvocht in de hal is opgedroogd zal dit ook alleen nog maar beter gaan, is mijn inschatting. Ook de ijskwaliteit is goed. Het ijs glijdt lekker door. Ik denk dat de Mulder-mannen hier gewoon een 35’er klokken. Kortom, de Elfstedenhal is mooi, aangenaam en snel. Ik denk dat we als provincie Fryslân érg trots op deze ijsbaan mogen zijn.
Op de vraag of het een goede ontwikkeling is dat deze baan er is gekomen, kan ik alleen maar ‘Ja!’ antwoorden. Zeker voor de breedtesport. Kijk, ik geef al een aantal jaren training 12011150_434894026695784_3977381086149301852_n_400in Thialf en heb in die periode regelmatig meegemaakt dat de schaatsliefhebbers van boven Leeuwarden afhaakten door de reistijd. Als ze om 18.30 training hadden, dan moesten ze vaak al om 17.30 vertrekken. Na het werk snel de tas pakken, eten en daarna trainen. Dat werk. Dikwijls met de vermoeidheid van de dag nog in de benen. Niet leuk, natuurlijk. Op den duur stopten ze er dan ook vaak mee. Niet vol te houden. Die mensen blijven nu voor de schaatssport behouden, Jan. Een goede zaak. Ook de jeugd uit Blija, Holwerd of Berlikum zal nu sneller voor de schaatsport kiezen dan vroeger. Mijn voorspelling is dat er in de toekomst kampioenen uit bijvoorbeeld St. Annaparochie zullen komen. Rintje, Falco en Sven kwamen allemaal uit de buurt van Thialf. De Elfstedenhal zal dezelfde werking krijgen voor zijn regio, daar ben ik van overtuigd.
Voor mij persoonlijk is het natuurlijk ook gunstig. Ik heb er een afzetpunt bij waar ik clinics en trainingen kan geven aan bedrijven en particulieren, iets wat ik nog steeds érg graag doe. Het is cover_fernando1_400dus voor de topsport (trainingsfaciliteit erbij), de breedtesport en voor mij persoonlijk een goede zaak dat deze baan er is gekomen. Nogmaals: een pareltje!

Hé Jan, vergeet niet dat het blad Fernando vanaf deze week in de schappen ligt, hè. Staat ook een interview met mij in. Fernando is vernoemd naar Fernando Ricksen, de oud-voetballer die kampt met de ziekte ALS. Hij was de gastredacteur van deze editie. Een held, vind ik. Een vechter! Een groot deel van de opbrengst van de verkoop van het magazine gaat naar de Stichting ALS Nederland. Kopen dus!

Geplaatst op 28 december 2016