Jan & Jan - Kleine Komedie

Jan Hospes: Hé Jan, afgelopen zaterdag mocht je namens Sportmonologen spreken in de Kleine Komedie. Hoe ging het en hoe heb je het ervaren? En heb je nog gezongen?

Jan Ykema:

Jan, het was een magische avond! Van tevoren, moet ik eerlijk bekennen, was ik wel een beetje zenuwachtig. Wedstrijdspanning. Maar toen de eerste lachsalvo’s zich aandienden, verdwenen deze zenuwen als sneeuw voor de zon. Daarna ging het super! Ik heb getracht de mensen mee te nemen in mijn leven. Dat ik gedurende mijn verslavingsperiode het donkerste placeholder_400_01randje van het bestaan wel heb aangetikt, zeg maar. Maar dat ik daar ook weer ben uitgekomen. En dat het nu beter met me gaat. Ontzettend goed zelfs! Het doel van sportmonologen is de mens achter de sporter beter leren kennen, en dat is afgelopen zaterdag wel gelukt, denk ik. Mission accomplished!
Hoewel het niet was afgesproken heb ik natuurlijk wel gewoon gezongen, haha! Ik vertelde over de periode dat ik nog in prille verliefdheid verkeerde met Geertje. En dat ik toen altijd zong. Elvis, dat werk. Tja, dan moet je dat ook even laten horen, hè. “Love me tender…  Love me sweet…” Hoe het technisch klonk, weet ik niet, maar Peter Heerschop gaf me nadien complimenten. Gaf aan dat hij vond dat ik een mooie stem had. Dus het zal wel goed zijn geweest. Ben jij als zangdocent ook weer wat gerustgesteld. 
Ik heb na de voorstelling het applaus tot me genomen, Jan.  Ben lang blijven staan, omdat ik er zo van genoot. Het is ook wel weer een mijlpaal of zoiets. Als je me tien jaar geleden had verteld dat ik tien jaar later clean zou zijn, dat er een boek over me zou zijn verschenen, dat ik over ceb1kd5wgaaggdb.jpg_large_400heel Nederland weer lezingen zou gaan geven en dat ik spreker ging zijn voor Sportmonologen in de Kleine Komedie, samen met Erben Wennemars, Ester Vergeer, Rory de Groot, Hans van Breukelen en Maarten van der Weijden, dan had ik je voor gek verklaard. For sure!
Hé Jan, tot donderdag! Weer zingen! Want dit smaakt naar meer! Ik zit aan een rondje Fryske theaters te denken. Wat jij?!

 Groetjes,

Jan Ykema

media_xl_2967369_400

 

PS Hieronder een link van de uitzending van Nieuwsuur, waarin aandacht werd geschonken aan Sportmonologen. Vanaf 52.02 start het item over Sportmonologen in de Kleine Komedie.

http://www.npo.nl/nieuwsuur/05-05-2015/VPWON_1235766

Geplaatst op 28 december 2016