Jan & Jan - NK Sprint!

Vraag Jan Hospes:
Hé Jan, aankomend weekend gaan we samen naar het NK Sprint. Begint het al een beetje te kriebelen? En wie tip je als winnaar of winnares?

Antwoord Jan Ykema:
Ja Jan, het kriebelt al! Als een malle! In de winter kriebelt het trouwens sowieso altijd al bij mij. Ik ben een echte winterman namelijk. Altijd al geweest. Op jonge leeftijd hoopte ik bijvoorbeeld, in tegenstelling tot veel van mijn leeftijdsgenootjes, op strenge vorst. Dit hield dan in dat ik veel wedstrijden kon gaan schaatsen. Kortebaan. Ik deed echt niets liever dan dat. Soms belde ik de weerconsultants tien keer per dag om te weten te komen hoe het ervoor stond. Haha! Gekkenwerk natuurlijk, maar ja, ik was jong en enthousiast, en dan doe je weleens gekke dingen.
Wel, deze gekte heb ik nu niet meer, maar de vrieskou en het schaatsen doen me natuurlijk nog wel altijd heel veel. Ik verheug me dan ook ontzettend op het aankomende NK Sprint, in het koude Groningen. We, het Gewest Fryslân, doen zelf mee met drie gewestelijke schaatssters. Moniek Klijnstra, Sanne van der Schaar en Manouk van Tol hebben zich bij de beste vierentwintig sprintsters van Nederland geschaatst, en mogen dus komend weekend gelijkvanmichelmulder_400meestrijden om de titel. Tegen o.a. Ireen Wust, Margo Boer, Thijsje Oenema en Marrit Leenstra, Nederlands snelste schaatsters op dit moment. Ik ben hier als trainer natuurlijk érg trots op. De hoofdprijs zullen ze nog niet gaan pakken, daarvoor zijn hun commerciële collega’s nu nog te sterk. Maar voor hun is het al een hoofdprijs dat ze er überhaupt staan. Een mooie kans om ervaring op te doen en zichzelf onder deze omstandigheden te ontwikkelen. PR’s rijden! De hoofdprijzen komen in de toekomst wel.
Ik ga er vanuit dat ze goed gaan schaatsen. Ze hebben namelijk enorme stappen gemaakt op ’t trainingskamp in Inzell, en dat zal zich uitbetalen. Dat is iets wat we veel vaker met talenten moeten gaan doen trouwens: trainen in andere schaatsoorden. De stappen die daar worden b0ur39lceaaiyqr.jpg_large_400gemaakt zijn namelijk veel groter dan de kleine pasjes die we hier op de thuisbaan maken. Hoe dat komt? Andere prikkels en omgeving, super goed voor ’t lijf en de mindset. Daarbij zijn de banen in het buitenland leger. ’t Is in Nederland soms gewoon te druk om goed te trainen. Snelle temporondjes draaien is op die dagen bijvoorbeeld niet eens mogelijk. Te zot voor woorden, eigenlijk. Maar goed, dat is een andere discussie.
Zondag gaan we het zien, Jan! Bij de mannen, want daar vroeg je om, verwacht ik erg veel van Michel Mulder. Dat is zo’n ongelofelijk winnaar. Een jongen die echt álles wil winnen. Zéker een Nederlandse titel. Maar goed, bij ’t sprinten weet je ’t maar nooit. ’t Ligt allemaal zo dicht bij elkaar. Ik heb er in ieder geval zin in, Jan! Oant snein!

Geplaatst op 28 december 2016