Jan & Jan - NK Sprint! Nabeschouwing

Jan & Jan NK Sprint Nabeschouwing

d4_1035wpcf_720x400_400Vraag Jan Ykema: Hé Jan, afgelopen weekend mocht je mee naar het NK Sprint. Wat vond je er van? En van welke schaatsers of schaatsters heb je het meest genoten?

Antwoord Jan Hospes:
Ik heb genoten als een kind in een snoepwinkel, Jan! Ik vond het fan-tas-tisch! Tussen Nederlands grootste sprinthelden zitten en vervolgens de snelste schaatsers van Nederland aan het werk zien. Deze man heeft weleens mindere dagen in z’n leven gekend, kan ik je mededelen.
Alleen het schouwspel op het middenterrein was de reis naar Groningen al waard, Jan. Allemaal opgefokte sprintertjes die driftig heen en weer renden en op en neer sprongen, omdat ze van 543786_554275587935686_856502346_n_400gekheid niet meer wisten waar ze met al hun, in de weken daarvoor opgebouwde, spanning en energie naartoe moesten. Prachtig om te zien! De belangen waren ook groot natuurlijk. Óf je ging naar het WK Sprint of plaatste je voor de WK Afstanden (jij blij, sponsor blij) óf je kon met de pest in je lijf een last minute gaan boeken. Want zo simpel was het, hè. Twee opties, meer niet. Duidelijk, maar ook hard en stressvol. En dat zag je aan de koppies.
Wat me opviel waren de verschillen in voorbereiding een paar minuten vooraf aan de start.  Jesper Hospes (ik ga bij Tresoar laten uitzoeken of we familie zijn) ging bijvoorbeeld op een bankje zitten en trok zich helemaal terug in zichzelf om de aankomende race alvast te visualiseren. En daar tegenover stond Michel Mulder, die een paar minuten voor zijn start nog schijnbaar relaxed, breed lachend contact zocht met collega’s, vrienden en fans die aan de zijkant van de baan stonden. Of Kjeld Nuis, die het afgelopen weekend tot de categorie schaatsers behoorde die veinsden dat ze relaxed waren maar die er diep van binnen niet gerust op waren. Hij kon z’n nagels wel opvreten, zo leek het.
m1oxkqcarqg6_wd640_400Maar nu to the point, wat reed die Otterspeer een goed NK, hé! Hij zat in een flow. Met name zijn eerste 500 meter was geweldig. Wát een ronde! 25.5! Daaraan kon je al zien dat hij in topvorm verkeerde. Ik vroeg me na zaterdag nog wel af of hij de druk aan zou kunnen, want daarin was hij in het verleden nog weleens tekort geschoten. Maar hij heeft de criticasters, waartoe ik dus ook behoorde, op geweldige wijze de mond gesnoerd. Hij reed compact, ontspannen en de klappen waren raak. Gewoon goed. Deze overwinning gaat ‘m in de toekomst ook verder helpen, denk ik. Als het spannend wordt, weet Otterspeer nu dat hij in staat is om het af te maken. En dat zal ‘m, zou je in ieder geval verwachten, rust geven.
Michel Mulder groeide in het toernooi en ik denk dat hij over een aantal weken de enige Nederlander is die Pavel Kulizhnikov van WK-goud kan afhouden. De eerste 500 meter op gelijkvanmichelmulder_400_01zaterdag was nog wat stroef (twee keer handen op ’t ijs), maar de tweede op zondag was weer als vanouds. En zijn start op de 1000 meter op zondag was de snelste van het hele weekend. Man, man, man, wat een power! Zijn topvorm is naderende.

Bij de dames ben ik een echte Oenema-fan, Jan! Ze opende 10.4! Daar draaide ze twee jaar geleden haar hand niet voor om en dus is het gewoon haar niveau, weet ik, maar ik vond het wel mooi om te zien dat ze na zo’n ongelofelijk moeilijk jaar weer helemaal terug is. Dat gun je haar xxl_400gewoon. Ik verwacht dat ze podiumkansen heeft op de 500 meter op het WK Sprint en WK Afstanden. Ik ga haar in ieder geval flink aanmoedigen en toeschreeuwen voor de buis. Toppertje!

 

 

Even resumerend: indrukwekkende quadriceps en hamstrings die de schaatspakken bijna deden scheuren; explosieve starts; geweldige bochten; snelheden van boven de 60 km/u; haperend materiaal, zonde voor van der Werff want ze reed een goeie tweede 500; een flinke dosis testosteron; openingen van 09.70 op de 100 meter; enorme sponsorbelangen; een lang niet gekke Koen Verweij op de 1000 meter, knap na zo’n zwaar EK Allround; een boven zichzelf uitstijgende Pim Schipper; Stefan Groothuis die zich gewoon weer plaatst voor de 1000 meter op de WK Afstanden; een indrukwekkende opening van Floor van den Brandt; Gerard van Velde, wat een held; mooie sponsoracties; Jan Bos, annette_gerritseneerste wereldkampioen sprint van Nederland, die gewoon naast me op de tribune zit; een mooie huldiging van oud-kampioenen; een goeie organisatie; de gezusters Sybrandy; een ongelofelijke indrukwekkende Jorrit Bergsma die Arjen Stroetinga gewoon in perfecte positie brengt op de Mass Start, ik was érg onder de indruk van ‘m. Én, last but certainly not least: de beeldschone Annette Gerritsen was er! Jan, ik heb een gewéldig NK gehad! Volgend jaar weer? ;-)

Groetjes,

Jan Hospes

PS Terwijl ik dit stuk schrijf komt Sjinkie Knegt gewoon als Europees Kampioen over de streep! Wat een baas!

 

 

Geplaatst op 28 december 2016