Jan & Jan - Opvoeding

Vraag Jan Ykema: Jan, Thialf is dicht en wordt verbouwd en de schaatsen liggen weer op zolder. En dus een ander onderwerp. Wat wil jij (jullie) Kaìjé, jouw zoon, het meest meegeven in zijn opvoeding? 

Wat een mooie vraag, Jan. Ik ga ‘m met alle liefde beantwoorden!

Daar stond ik dan, in het Martini Ziekenhuis in Groningen. Ik had zojuist een klein wonder in m’n handen gedrukt gekregen. “Alstublieft meneer, uw zoon. Hoe gaat hij heten?” “Kaìjé,” 10350356_10153105201544062_1663864261236686360_n_01antwoordde ik de zuster met een trotse glimlach op m’n gezicht. Ik hield m’n zoon vast en keek naar ‘m. Het allermooiste gevoel dat ik tot dan toe ooit had gevoeld maakte zich meester van me. Er zat waarheid in dit wonder.
Één keer knipperen met m’n ogen en ik haal het moment, dat nu zo’n zes jaar geleden plaatsvond, zo weer terug. Het gaat snel dus. Heel snel. Time flies when you’re having fun.  
Wat wij onze kinderen (Kaìjé heeft inmiddels een zusje gekregen) mee willen geven is simpel. Deze aardkloot waarop wij leven is volgens de wetenschappelijk consensus ongeveer 4,6 miljard jaar oud. En op deze mooie aarde mogen wij, als alles een beetje meezit, ongeveer tachtig jaar aanwezig zijn. Je hoeft geen Einstein te zijn om te begrijpen dat het leven dus iets ontzettend unieks is. Een cadeautje. Wij willen onze kinderen meegeven dat ze moeten proberen om zoveel mogelijk plezier te beleven aan dit cadeautje. Schik hebben in het ontwikkelen van jezelf én de ander, wat dat ook maar moge zijn.
Eigenlijk hoeven we onze kids alleen maar leren hoe ze het fijn kunnen hebben op deze wereld, Jan. Ze meegeven dat ze er mogen zijn, want anders waren ze er niet. Wees jezelf en gun dat een ander ook. Ontvang en geef liefde. Een mooie om mee af te sluiten, lijkt me.  
Veel plezier, Jan! Ik ga even slacklinen!    
earth_400_01your_day_wil_go_400_02.

Geplaatst op 28 december 2016