Jan & Jan - Rugby!

Vraag Jan Ykema:
Hé Jan, het WK Rugby nadert z’n einde. De finalisten, Nieuw Zeeland en Australië, zijn al bekend. Wat vind je van deze sport? Kijk je er graag naar? En heb je het een beetje gevolgd?

Antwoord Jan Hospes:
Terwijl ik je vraag via WhatsApp ontving, Jan, zat ik net naar een samenvatting van de wedstrijd tussen Argentinië en Australië te kijken. Dus ja, ik kijk graag rugby. Zéker als het WK op televisie is. Puurder dat dit krijg je het niet, man. Wát een geweldige sport.
Wat ik met name mooi vind is dat rugbyspelers zowel gentlemen als échte kerels zijn. Een rugby_400_01foute beslissing van de scheidsrechter wordt zonder morren geaccepteerd, over een té harde tackle wordt niet moeilijk gedaan en schwalbes, daar doen ze niet aan. Blessurebehandelingen, haha, grapje zeker? Niet zeiken, gewoon doorgaan. That’s it! Érg fijn om naar te kijken.

De haka’s vooraf aan de wedstrijden zijn een lust voor het oog. Ik heb voor het schrijven van dit stukje de krijgsdansen van Samoa, Tonga en Nieuw Zeeland nog even teruggekeken op YouTube. Een aanrader. De kracht die de spelers tijdens zo’n haka uitstralen; geweldig! Passie! (Ik vraag me ook meteen af of we het Wilhelmus niet wat op moeten pimpen. Ook een dansje er bij, zeg maar. In het belang van het Nederlandse voetbal. )
Het allermooiste van rugby vind ik echter de erehaag die na de wedstrijd wordt gevormd door het winnende team. Alleen de gedachte erachter herbergt al zoveel schoonheid: als je met heel je ziel zz101113rlwc201302jpg_400en zaligheid op het rugbyveld hebt gestreden dan verdien je sowieso respect. Het viel me dit WK op, ook nu weer tijdens de wedstrijd Australië – Argentinië, dat het maken van de erehaag altijd met erg veel eerbied wordt gedaan. Elk gesprek wordt afgekapt en applaus wordt ingezet zodra de eerste tegenstander de erehaag betreedt. Great sportsmanship!
Ik heb niet alle wedstrijden van het WK gezien maar heb de uitslagen op de voet gevolgd. Via sportwebsites en Facebook - Rugby World Cup – hield ik mezelf op de hoogte. Zo nu en dan kreeg ik via dat laatste medium een filmpje op m’n timeline te zien: een mooie try, een haka of een perfecte harde tackle. Daar nam ik dan wel even de tijd voor. Kunst.
De finale wordt fantastisch, Jan. Twee mooie, sterke en solide teams. Australië tegen Nieuw Zeeland, de eerste keer dat deze twee buurlanden elkaar treffen in een WK-finale. Ben benieuwd wie er gaat winnen. Nieuw Zeeland heeft de geschiedenis voor én tegen zich. Voor omdat ze in onderlinge ontmoetingen veel vaker van Australië hebben gewonnen dan andersom. Maar tégen omdat er nog nooit een land twee keer achter elkaar wereldkampioen is geworden. We gaan het zien, Jan! Over zes dagen weten we het! Zin in!
Hé, ik zie je woensdag. Eco Coaching in de Epke Zonderland Turncentrum. Mag jij daar volgende week een stukje over schrijven. Goeie dagen!  

hires51665b857e7b6379ffb9a1fa1737d2b9_crop_north_400

australia_rugby_world_cup_2015_live_streaming_fox_sports_400

Geplaatst op 28 december 2016