Jan & Jan - Shani Davis!

Vraag Jan Ykema: Hé Jan, ik ben druk met wat opdrachtjes voor de WK Afstanden in Thialf, neem jij de honneurs waar deze week? Thanks! What about Shani Davis, Jan? Ook zo genoten?


Hé Jan, kom net terug van een huiskamerconcert van The Cool Quest. Een 3FM Serious-Talent-bandje, en dat was te horen. Waanzinnig! Ik ga ze de komende maanden nadrukkelijk in de gaten houden en raad jou aan hetzelfde te doen.


Wat Shani Davis betreft. Een NOS-item, uitgezonden vooraf aan het WK Afstanden, maakte duidelijk dat Davis er zelf geen enkel vertrouwen in had. Hij was zoekende, bekende hij tegenover Bert Maalderink. Z’n techniek moest gefinetuned worden want hij kon z’n kracht niet meer volledig kwijt op het ijs. De sympathieke Amerikaan liet doorschemeren dat hij het huidige 1102spo_shani_davis_400seizoen eigenlijk al als verloren beschouwde en in z’n hoofd alweer bezig was met het volgende. Het strijdplan lag al klaar: een goede zomer draaien, er álles aan doen om weer fit te geraken en daarna weer volop meestrijden om de bovenste plekken. Want schaatsen om de plaatsen zeven en acht, dat vond Davis maar niks. “I don’t want to be a middle of the pack-skater. That doesn’t suit me.” Mocht het volgende seizoen tegenvallen dan zou Davis stoppen.   

En dat juist deze zoekende Chicagoan drie dagen later de 1000 meter zou winnen, nee, dat had ik niet verwacht. Niemand, denk ik. Ikzelf gokte, zoals iedereen, op Nuis en Kulizhnikov, de twee favorieten. Of Otterspeer en Groothuis, wanneer die een goede dag zouden hebben. Maar Davis, shani_davis_2_400.niet in me opgekomen. Wat natuurlijk nergens op slaat. Want hoe kun je in hemelsnaam een voorspellingslijstje voor de 1000 meter maken en daar Shani Davis niet opzetten. Idioterie! Hij is de Ferrari onder de bochtenrijders en behoort daardoor altijd tot de favorieten. Punt.

Blijft nog wel de vraag wat deze overwinning voor Davis’ werkwijze gaat betekenen. Hij dacht namelijk dat het verstandiger zou zijn om zich aan te sluiten bij een commercieel team, want Davis had geen vertrouwen meer in de weg die hij nu bewandelde: de einzelgänger-methode. Het werkte niet meer. Maar ja, nu shani_davis_400die methode toch weer een prijs heeft opgeleverd, kan Davis natuurlijk weer net zo gemakkelijk van gedachte zijn veranderd. Ik ben nieuwsgierig naar zijn besluit omtrent dit vraagstuk. Wellicht een leuk vraagje voor Bert Maalderink tijdens het WK Sprint, aankomend weekend. We gaan het zien.

Sluit ik af met een zin die de hele namiddag al door m’n hoofd zingt: Stop wasting time, and make it shine! Ik ga even trainen!

(The Cool Quest - Shine. Hieronder de link. Check it out!)


https://www.youtube.com/watch?v=aGMlCmwC5Mk  
tcq_pers2014small_400

Geplaatst op 28 december 2016