Jan & Jan - De Zilveren Bal

Van kortebaanschaatser naar olympisch medaillewinnaar
Ik ben een winterkind. Toen ik op 18 april 1963 werd geboren, lag er ijs in de sloten van Harlingen en kon de jeugd  op ijsschotsen lopen in de Waddenzee. Daarbij werd de zwaarste Elfstedentocht  ooit - De Hel van ‘63’ - dat jaar gehouden (slechts 69 van de 9294 deelnemers – 0.74% - haalden de finish).
Ik ben ook altijd gek geweest op de winter want winter betekende voor mij: schaatsen! Kortebaanwedstrijden om precies te zijn. Honderd meter rechttoe-rechtaan knallen! Van alle c43309919960265f807d67d29e339ed69b618a9292d9b39c1e9dafe02fe005cb_400sporten die ik beoefende vond ik dit het allerleukste om te doen. Samen met m’n vader nam ik ’s winters alle kranten door en luisterde ik aandachtig naar Omrop Fryslân (radio) om erachter te komen waar kortebaanwedstrijden werden georganiseerd. Sneeuw of gladde wegen? Het maakte ons niet uit. Gewapend met een sneeuwschuiver achter in de auto reden we  het hele land door naar die wedstrijden toe. Regelmatig terugrijdend met een gevulde enveloppe in de jaszak, natuurlijk. Goh, wat was ik trots op die momenten. Een prachtige periode uit m’n leven waar ik met enige regelmaat met veel plezier aan terugdenk. 
Mijn ontwikkeling als schaatser ging daarna als de brandweer. Toen ik vijftien was reed ik de honderd meter al onder de tien seconden. En als achttienjarige won ik voor het eerst het Nederlands Kampioenschap Sprint bij de senioren. Weer wat jaren later won ik natuurlijk de zilveren medaille op de Olympische Spelen in Calgary ‘88. Mijn mooiste sportmoment. Dat het winnen van deze medaille mede te danken is aan al die honderd meter-wedstrijdjes die ik in m’n jeugd heb geschaatst, behoeft geen uitleg. Dat spreekt voor zich. 

De schoonheid van het  kortebaanschaatsen
De honderd meter sprint is een zeer complexe afstand. Het is een samenspel van kracht, lenigheid en ritme. Vooral dat laatste. Je moet bij de start het lef hebben om je naar voren te laten vallen en gaandeweg, wanneer de snelheid oploopt, moet je meer zijwaarts gaan wegtrappen en wat meer in het midden gaan zitten. Qua beweging is deze sprintafstand geen 13b7648f8c7d48eb868585bc83fcbaee_400seconde hetzelfde. Ik durf dan ook met zekerheid te stellen dat de honderd meter sprint het moeilijkste onderdeel van het schaatsen is. Gevreesd ook door velen. Ja, ook door de professionals. Reden temeer op er op jonge leeftijd al veel aandacht aan te besteden. Immers, jong geleerd is oud gedaan. 

 

De Zilveren Bal
Toen ik laatst met Karsten van Zeijl, een zeer gedreven jongeman die ik een aantal jaren schaatstraining heb mogen geven, in gesprek raakte over de kortebaanwedstrijden van vroeger, werden we beide ontzettend enthousiast. zilverenbal2_400We kwamen tot de conclusie dat er weer eens zo’n honderdmeter-wedstrijd georganiseerd moest worden. In de sfeer van het Veronica IJsgala. En zo is De Zilveren Bal ontstaan. De Zilveren Bal is een wedstrijd waar ‘s werelds beste sprinters samenkomen om tegen elkaar te strijden. Het idee: drie topsprinters op een rij. Na het startschot geven ze álles wat ze in zich hebben om als eerste over de finishlijn te komen. In een knock-out-systeem blijven er uiteindelijk drie finalisten over. Zij zullen strijden om De Zilveren Bal! 
Na maanden van voorbereiding is het 15 maart dan eindelijk zover. gilmore_junio_400Bij de mannen zullen Ronald Mulder, Gilmore Junio, Daniel Greig, Jan Smeekens, Gerben Jorritsma en Jesper Hospes acte de présence geven (u kunt de complete lijst op www.dezilverenbal.nl vinden). En bij de dames zijn Annette Gerritsen, Karolina Erbanová, Margot Boer sowieso van de partij. Namen waar je ‘u’ tegen zegt, natuurlijk. Wij, de organisatie van De Zilveren Bal, zijn deze schaatsers zeer erkentelijk voor hun medewerking en hopen dat jullie 15 maart De Elfstedenhal ook weten te vinden. We gaan er een mooie en spectaculaire avond van maken! That’s a promise! De Zilveren Bal, 15 maart in de Elfstedenhal! Start: 19.00! Be there or be square! En zegt het voort! Tot dan! 

 

Met vriendelijke groet,

Jan Ykema 

 2015ronaldmulder

Geplaatst op 28 december 2016