Jan & Jan - Meldonium!

Godsamme Jan, wat deed het me pijn om over het Meldonium-gebruik van Pavel Kulizhnikov te lezen! Tuurlijk, het zat er aan te komen, maar toch. Weet je wat me het meeste dwars zit? Dat Kulizhnikov hier persoonlijk verantwoordelijk voor wordt gehouden. Dat men hém ziet als het kwade brein achter dit hele gebeuren, wat natuurlijk niet zo is. Kulizhnikov is 21 jaar, en 21-jarigen bedenken niet dit soort ingenieuze dopingplannen. Nee, deze schaatser staat z’n hele leven lang al onder het strakke regime van een Russisch topsportprogramma, en voert enkel uit wat hem wordt opgedragen. Sovjetpraktijken dus. Nog steeds. Waar ik triest van word. Maar het zijn die mannen – die fuckers! - die verantwoordelijk zijn voor al deze ellende, vind ik. Niet Kulizhnikov. Ze hebben Kulizhnikov z’n schaatsen afgepakt, zo zie ik het. En mij en de rest van alle schaatsliefhebbers een schaatssieraad. Want dat was Kulizhnikov in mijn ogen: een schaatssieraad.

Z’n techniek naderde perfectie. Wotherspoon in z’n beste dagen. Goh, wat kon deze jonge Rus een druk opbouwen. Ik heb me de afgelopen dagen afgevraagd: zou hij die 33’er ook hebben gereden als hij in Nederland was geboren? Ik durf met zekerheid te stellen: Ja! 100%! Komt door z’n techniek en heeft niks met doping te maken. Was een kwestie van tijd geweest. En dus wordt het interessant. Want wat moet ik nou vinden van Kulizhnikov? Een huichelaar, zoals de een zegt. Een smeerlap, zoals de ander tweet. Of moet ik eigenlijk gewoon medelijden met hem hebben omdat hij maar een marionettenpoppetje is in een veel groter geheel? Ikzelf neig naar dat laatste. Daarom vond ik Nuis’ reactie voor de NOS-camera ook zo sterk. Hij liet even doorschemeren: weet jij veel hoe het er in zo’n land aan toegaat? En zo is het ook, denk ik. Een groot kampioen, Kjeld Nuis, maar dat terzijde. 
De Noor Espen Aarnes Hvammen was minder genuanceerd. Die tweette: Once a doper, always a doper. Lekker makkelijk, denk ik dan. Lekker vanuit je vrije landje een twitterberichtje de wereld in slingeren. Wat had Kulizhnikov volgens de Noor moeten doen dan? ‘Nee’ zeggen tegen doping? Dat staat in dat land gelijk aan ‘nee’ zeggen tegen je land. En dat wordt je daar echt niet in dank afgenomen, hoor. En dan heb ik het niet over een Nederlands ‘foeitje’. Nikita Kamajev, oud-directeur van Rusada, kan er over meepraten. Eén telefoontje naar sportjournalist David Walsh volstond om te worden doodgemaakt. Tuurlijk, is nog niet bewezen. Maar iedereen heeft er een onderbuikgevoel bij, net zoals bij de Russische schaatsers. Mag je volledig op vertrouwen dus. 
Nee, ik beschouw Kulizhnikov als een slachtoffer. En ik vind het ongelofelijk jammer dat ik hem nooit meer ga zien schaatsen. Want dat staat hem natuurlijk te wachten: een levenslange schorsing. Goh, wat een triest verhaal. Alleen maar verliezers. Ik hoop oprecht dat die jongen zichzelf niks gaat aandoen. 

nst21mrt2015pavelkulizhnikov_400_05

Geplaatst op 9 maart 2016