Jan & Jan - Mental Coaching

Vraag Jan Hospes: Hé Jan, net terug uit Inzell. Ik hoop dat je het ontzettend naar je zin hebt11013206_1120881607941745_1702334528075955315_n_400_08 gehad. Mijn vraag aan jou gaat deze keer over mental coaching. Zie jij hier heil in? En zou je hier vroeger ook voor open hebben gestaan? Zou iemand de Pietje Bell van het schaatsen van vroeger hebben kunnen temmen?

Antwoord Jan Ykema:
Hé Jan, grappig dat je deze vraag stelt, want ik had het hier eerder deze week ook al over met Yvonne van Gennip - we werden geïnterviewd door het sportmagazine Helden. De journalist 31yvonnevangennipsoenar1620x942_400vroeg naar wat er tegenwoordig anders is dan in onze tijd. Ontzettend veel, natuurlijk. We trainden toen bijvoorbeeld soms wel drie keer per dag. Van de zotte, als je er met de fysiologische kennis van nu op terugkijkt. Maar ja, in die tijd was dat het trainingsinzicht. Harder trainen was sneller schaatsen. Ik was ook echt een product van die tijd. Om die reden moest ik dan ook niks hebben van mental coaching. Vond ik, net als velen met mij, toentertijd zweverig. Hein Vergeer die hulp zocht bij haptonoom Ted Troost; ik lachte ‘m uit. Ik vond Troost een geitenwollensokkenfiguur. Hein moest gewoon harder trainen, dan zou hij wel weer beter gaan schaatsen. Ik was in die tijd gewoon ziende blind, Jan. Een onwetend haantje. Dus nee, niemand had deze Pietje Bell kunnen temmen. Ik stond daar niet voor open. En dat is natuurlijk wel stap één om dingen bij jezelf te veranderen. “You can’t solve the problem if you don’t acknowledge the problem.” -  Dr. Phil.
Hoe anders is dat nu. Yvonne en ik kwamen al snel tot de conclusie dat er op gebied van psychologie (en voeding) nog heel veel te winnen valt. Ook voor topsporters van nu. Want veel, zo niet alles, gebeurt met het hoofd. Op het moment dat een getalenteerd sporter wel de83490620397_400 fysieke uren heeft gemaakt maar zijn hoofd is er nog niet klaar voor, dan gaat hij echt geen goede prestatie neerzetten, hoor. Zo simpel is het. Ik heb vele NLP-cursussen gevolgd en heb daar ontzettend veel van geleerd. Mezelf écht leren kennen, zeg maar. Je kunt in de meeste gevallen je hoofd sturen, Jan, daar komt het op neer. En daar geloof ik ook echt in. Dat is wat René Gude ook zei, hè – De Denker Des Vaderlands die afgelopen maart helaas veel te vroeg is overleden. Hij noemde het alleen ‘humeurmanagement’. Iedere Nederlander zou eigenlijk zo’n cursus moeten volgen. Dan zouden ook veel minder mensen zichzelf in de weg zitten, haha! Mental coaching, ik kan het iedereen aanraden. Daar wordt echt niemand minder van.  
Jan, Inzell was prachtig! En ik zie net dat mijn schaatsers daar nieuwe pr’s gereden hebben. Super! #wordikblijvan

PS Yvonne van Gennip liep ook bij Ted Troost, haha!
inzethollandsschaatsgoud8_400

Geplaatst op 23 juni 2018