Kritiek geven is een kunst – Column Leeuwarder Courant/ Dagblad van het Noorden

Samen met m’n zus Tryntsje zat ik in 2007 op het terras van een eetcafeetje in Groningen, in afwachting van haar reactie op mijn manuscript. Op internetsites van uitgeverijen stond namelijk dat het verstandig was om een geschrift eerst door een eerlijk familielid of eerlijke vriend te laten lezen alvorens het op te sturen. Dan is m’n zus natuurlijk de aangewezen persoon. Vol verwachting keek ik haar aan. Tryntsje nam een slokje thee, zette het kopje op tafel, keek me aan en zei: ,,Ik denk dat je je beter op de muziek kunt blijven richten. Dat is meer jouw ding.’’ Een stilte volgde. Een heel lange stilte. 
Goede feedback geven, het is een kunst. Dus geef ik een paar tips. Handig voor trainers, collega’s en werkgevers. Drie licht ik er snel even uit. De 1 staat tot 4-regel. Tegenover elk negatief commentaar horen vier positieve complimenten te staan. Grijp dus élke kans die je krijgt om een compliment te geven. Is ook gewoon leuk om te doen. Let op: een compliment kan zowel verbaal als non-verbaal worden gegeven. Geef je dan een keertje negatieve feedback, dan accepteert diegene dat van je. Ten tweede is het belangrijk om de importantie van het feedbackpunt aan te geven, zodat de ontvanger niet negatief over zichzelf gaat denken.

Flickr/Memphis CVB

Flickr/Memphis CVB

Tegen een schaatser bijvoorbeeld: ,,Je doet al 95 procent goed, maar we gaan ons nu een training lang richten op die 5 procent die beter kan. Alle feedback die ik geef is dus gericht op die 5 procent. Blijf positief en word daarvan niet onzeker. Je staat er goed op.” Als laatste: veroordeel het gedrag, maar niet de persoon. ,,Mario (Balotelli), je bent een prima kerel, maar zou je ook even óver de horden willen springen in plaats van er langs?’’
Als je je aan deze drie regels houdt, dan kan negatieve feedback geven prima. En mocht je als actief sporter of als professional toch iemand in het leven tegenkomen die op hondsberoerde wijze naar jou terugkoppelt, blijf dan rustig. Hij of zij bedoelt het waarschijnlijk niet zo. En anders kun je diegene altijd later nog terugpakken.

 Hoe het gaat met het hardlopen van m’n zus? Hondsberoerd. Ze is gestopt.

Niet haar ding.

 

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken. 

Geplaatst op 2 januari 2017