Sugar Free! - Column Leeuwarder Courant/ Dagblad van het Noorden

Goh, het zal je maar gebeuren: 168 miljoen euro winnen! Het overkwam een Brusselse straatveger. Van het ene op het andere moment was-ie multimiljonair! Van schrik vergat de beste man de volgende dag naar z’n werk te gaan. Hij was, om even tot rust te komen, voor een tijdje naar Duitsland vertrokken. Wist ook nog niet zeker of hij wel weer terug zou komen. Ik weet het wel. Die zien we nooit meer terug, natuurlijk. Ik begrijp ‘m ook wel, deze ex-straatveger. Ik zou ook met de noorderzon  zijn vertrokken (gezinnetje mee, natuurlijk). For sure! Naar de Bahama’s of zo. Of naar Hawaï; leren golfsurfen!

Surfen

Hoe anders verliep het de 64-jarige Rotterdammer Peter Driessen. Peter had namelijk een winnend lot in handen maar was vergeten dit te activeren. Misgelopen bedrag? 76 miljoen euro! Ja, u leest het goed: 76 miljoen! Petertje was op een vrijdagnamiddag zo leuk met z’n kleinkinderen aan het spelen dat hij besloot het lot een dag later pas te activeren. Hierdoor speelde hij een week later pas mee met het lotnummer. Zondags zag Driessen op teletekst dat hij het winnende bedrag was misgelopen. Conclusie: soms moet je dingen niet te ver voor je uitschuiven.
Om die reden heb ik maar besloten om met m’n vrouw mee te doen aan haar suikervrij dieet. Idee: twaalf dagen geen voedsel of drinken tot je nemen dat geraffineerde suikers bevat. Wat dat concreet inhoudt? Dat je 97% van de producten in de supermarkt niet meer mag eten! Het is gewoon sick dat de voedingsindustrie vanuit commerciële overwegingen zoveel rotzooi toevoegt om het ons wat beter te doen laten smaken. Ik had de eerste vier dagen gewoon afkickverschijnselen. Duiveltjes spraken tot me: als je nu een koekje eet dan komt niemand erachter, Jan. #indesperateneedofsomesugar!
Gelukkig heb ik de verleidingen kunnen weerstaan en heb het volgehouden. En ik moet zeggen: ik voel me er ontzettend goed bij! Bijkomstig voordeel: na zes dagen ging m’n riem al een gaatje kleiner. Je kunt jezelf dus fit vreten. Alle reden om het eens een keer te proberen, lijkt me. Mocht je het gedurende het dieet een keertje zwaar hebben, denk dan gewoon aan Petertje Driessen. Er zijn altijd mensen die het erger hebben. 76 miljoen! De arme stakker…

Portret van de nieuwe columnist Jan Hospes voor de Gezondheidsbijlage.

Jan Hospes

 

Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken.

Geplaatst op 7 mei 2017