T.J. Flowers-style! - column Dagblad van het Noorden en Leeuwarder Courant

Via m’n muziekbox schalt Chris Stapleton door de keuken terwijl ik naar m’n dweil-set aan het kijken ben. Het sopje ruikt lekker en de stoom stijgt langzaam naar het plafond. Een mooi tafereel. “T.J. Flowers-style,” mompel ik. Het is een term die ik sinds kort gebruik. Het betekent zoiets als: dingen anders durven doen. Uit de comfortzone treden. Geïnspireerd door Ted Jan Bloemen, natuurlijk. Bloemen, Nederlands Kampioen Allround 2012, was het beu om in Nederland steeds maar weer een nieuw schaatsteam te moeten zoeken en besloot daarom om zich tot Canadees te laten naturaliseren. T.J. Flowers! Een prima keuze, blijkt achteraf, want Bloemen schaatste eind vorig jaar het wereldrecord van Sven Kramer helemaal aan diggelen. Wereldrecordtijd nu: 12.36.30! De lering uit dit T.J. Flowers-verhaal is natuurlijk dat je soms het lef moet hebben om andere keuzes te dúrven maken. Vind je je werk niet meer leuk? Zoek eens wat anders. Lijkt het je leuk om piano te spelen of om te zingen maar je kunt het nog niet: neem les! Hetzelfde geldt voor sporten.
Mensen die nog nooit gesport hebben (maar wel willen) laten zich vaak tegenhouden door angst en onzekerheid. Ze schamen zich. Zijn bang voor wat anderen van hun vinden. Logisch natuurlijk, zo werkt de mens nou eenmaal, maar to-taal onnodig. Echt. Want sporten doe je voor jezelf. En dus moet je je niet druk maken om wat anderen van je vinden. Jezelf vergelijken met jouw 1.0-versie die nooit naar de sportschool ging, dát is wat je moet doen.  Dan kun je alleen maar concluderen dat je progressie boekt. Dat je jezelf aan het ontwikkelen bent. Gewoon gaan met die banaan dus en trots zijn op jezelf! T.J.Flower-style!

2016-03-05 17:34:41 BERLIJN - Ted-Jan Bloemen uit Canada in actie op de 5000 meter tijdens de wereldkampioenschappen allround schaatsen in Sportforum Hohenschonhausen. ANP JERRY LAMPEN

Jan Bloemen uit Canada in actie op de 5000 meter tijdens de wereldkampioenschappen allround schaatsen in Sportforum Hohenschonhausen. ANP JERRY LAMPEN

 “Jo, jij moet ook meer uit de comfortzone treden,” zei ik m’n vrouw, om de bende daar ook eens even floweriaans wakker te schudden. “Ga eens zingen of zo. Of een twerk-video voor me maken.” “Is goed,” zei ze, waarmee ze m’n aandacht greep. Daarna, lachend: “Maar dan ga jij dweilen. Ook lekker uit jouw comfortzone.” Jan vs Jolanda: 0-1! Wonderschoon doelpunt! Gelukkig heb ik Chris Stapleton nog om me door deze dweilklus heen te slepen. Wát een zanger! Perfect technique.


Wereldrecorrace Ted-Jan Bloemen!

 

Geplaatst op 20 januari 2017