WhatsApp – Column Dagblad van het Noorden/ Leeuwarder Courant

Vorige week vrijdag werd de Elfstedentocht van 1986 weer ‘live’ uitgezonden op de NOS. Via een livestream was te zien hoe Evert van Benthem dertig jaar geleden voor de tweede keer De Tocht der Tochten op z’n naam schreef. Wat. Een. Held! Ikzelf heb in 2012 de Elfstedentocht geschaatst. Natuurlijk niet de officiële tocht, want die ging niet door – een wijs besluit van voorzitter Wielinga en consorten, maar op eigen gelegenheid met een groep vrienden. Na tweehonderd kilometer kwamen we om 18.00 de Bonkefeart op schaatsen. Een magisch gevoel, kan ik u verzekeren. Ondanks dat ik na de finish helemaal stuk zat en niet meer op m’n poten kon staan, ging ik nog wel even met m’n maatje, Bauke van der Graaf, op de foto. Recht onder de finishvlag. Want zo’n heroïsch moment moet natuurlijk wel even worden vastgelegd. Of het mooie foto’s zijn geworden? Tja… Nou.. Het zit zo… Ze zijn mislukt…

In mijn sportgroepsapp Sport Motivation! zou de prestatie dan niet tellen. Want daar luidt de slogan: Without pictures it didn’t happen! Sportgroepsapp Sport Motivation!? Ja, een WhatsAppgroep bestaande uit tien man. Het idee is dat je voor, tijdens of na een sportactiviteit een foto van jezelf naar de rest van de groep stuurt. Het liefst bezweet en wel. Je ontvangt van ieder lid complimenten voor deze prestatie, natuurlijk. Smiley, boks, spierbal, je kent het wel. Wat jou weer motiveert om nóg vaker te gaan sporten. En zo is het cirkeltje rond. Maar het werkt ook andersom. Positieve groepsdruk.
Stel jezelf eens voor. Het is maandagavond en je zit op de bank. Je had  jezelf voorgenomen om ’s avonds even te gaan sporten maar in plaats daarvan heb je, onder het genot van een zakje naturelchips, voor de zevende keer Pirates of the Carribean op SBS6 gekeken. Voor het slapengaan komt het besef: weer een avond verkloot. Iedereen heeft wel eens zo’n avond gehad, dus no worries. Maar vraag jezelf nu eens af of je ook voor de tv was gekropen als je gedurende de dag fotootjes en video’s opgestuurd zou hebben gekregen van trotse sportende vrienden of vriendinnen. Grote kans dat je, geïnspireerd door hun, de sportschoenen zelf ook even had aangetrokken. Of niet dan? Aanmaken die shit dus!Het is lastig om duizendpoot Jan Hospes in een paar woorden te omschrijven. Geboren in Tersoal in 1980, maar nu wonend in Koudum. Gepassioneerd kaatsliefhebber, muzikant, schrijver en sport- en muziekdocent. Als iemand de kunst verstaat om meer dan 24 uren in een dag te stoppen, dan is het Hospes.  Jan staat er om bekend dat hij naast het maken van muziek ook prachtige verhalen schrijft. Onderwerpen variëren van sport en politiek tot literatuur en muziek. Op geheel eigen wijze omschrijft Jan situaties die indruk op hem maken. Voor Gezondheid & Co zal hij vooral over sport en bewegen schrijven. Maar met Jan Hospes weet je nooit helemaal zeker welke richting hij kiest. Een uitdaging voor hem en elke week een prettige verrassing voor de lezers.

Geplaatst op 3 april 2017