Jan & Jan - Sagan for President!

Jan Ykema: Hé Jan, het schaatsseizoen staat weer voor de deur (ik zit nu in Inzell) en dus moeten wij ook weer los. Er is van alles gebeurd van ’t zomer, maar laten we ons richten op de laatste twee weken: het WK Wielrennen en nu de volleybaldames op het EK! 

Hé Jan, ja wat een sportzomer is het geweest, hè. Het kaatsen had haar eigen soap: de handschoengate. Ten tweede een Tour met de start in een proppievol Utrecht. Ten derde hebben anp33890438_0_400we een ontketende Tom Dumoulin in actie gezien tijdens de Vuelta. Tjonge, jonge, jonge, wat was het vet om zo’n grote wielerkoers te volgen met een Nederlandse titelkandidaat in het peloton, zeg. Ik heb een week lang op het puntje van de stoel gezeten. Misschien is dit wel het moment om Dumoulin daar even voor te bedanken. Thanks, Tommetje! Prachtig!
Een week daarna was het WK Wielrennen in Richmond. En daar zag ik tot mijn grote vreugde de leukste wielrenner van het jaar wereldkampioen worden: Peter Sagan! Altijd aanvallen en voor spektakel zorgen. Renners zoals hij maken het wielrennen leuk om naar te kijken. En dat hij dan12039242_10153650611514467_296949017164275182_n_400 wereldkampioen wordt, na vijf tweede plaatsen in de Tour, dat vind ik geweldig. Jongensboekje. Iedereen gunde het hem ook, hè. De toeschouwers, wielercommentatoren en zelfs z’n grootste concurrenten. Zag je Boonens vingertje en lach richting de Slowaak net na de finish? Prachtig. Great sportsmansship. Sagan is een goed mens, kan niet anders. 
Wat me ook raakte was dat de kersverse wereldkampioen ons er op wees dat we ons als mensheid wijzer moeten gaan gedragen. “Population in the world, we need to change.”  Daar kun je het als weldenkend mens alleen maar mee eens zijn, lijkt me. Een wereldkampioen naar m’n hart.  #saganforpresidentKomen we bij de Nederlandse volleybaldames, Jan. Wát een prestatie hebben die geleverd op het afgelopen EK, zeg. Voor élk punt gestreden! Voor élk slag geprobeerd de mindset goed te krijgen. 114_damesnlvolleybal_400Ja, ik heb genoten. Wat ik me zal blijven herinneren van dit EK  zijn de intense vieringen van de gemaakte punten. De dames straalden echt spelvreugde uit. Mooi om te zien. Ik hoop voor ze dat ze deze vorm kunnen doortrekken naar het olympisch kwalificatietoernooi. En dat het niet in mineur eindigt net als in 2012. Maar goed, eigenlijk heb ik daar wel vertrouwen in. Dat komt door iets wat de coach, Giovanni Guidetti, tijdens een time-out in de 2e set zei. “I see fear. And that’s not why we’re here.c855cfa718e749e6ba0f48f6208caab5_400 We’re here to play a final, not to be afraid!” Prachtige woorden om mee af te sluiten. Hé Jan, veel plezier in Inzell met het Gewest Fryslân! Stjoerst noch in kaartsje?

 

 

Geplaatst op 29 december 2016