Over Jan Hospes

Jan Hospes is een energieke, creatieve geest die gek is op sport, muziek en schrijfwerk. Omdat hij zich gaandeweg de jaren in al deze takken van sport verder ontwikkelde, ontstond er steeds vaker de vraag of hij mensen hierbij wilde helpen. Zo is Jan Hospes Talentontwikkeling ontstaan, een bedrijfje dat zich richt op het begeleiden van mensen in hun ontwikkeling naar persoonlijke groei en succes.  
Onder het motto ‘It don’t mean a thing if it ain’t got that swing’ geeft Jan lezingen, (sport)trainingen, concerten, schrijft hij columns en short stories en begeleidt hij mensen naar persoonlijke groei.
“De grootste barrières die zelfontwikkeling in de weg staan, creëren we vaak zelf in ons eigen hoofd. Fuck that shit! Je moet de dingen die je wilt ontwikkelen gewoon doen! Hoe eng en spannend dat soms ook is. Maar je bent het aan jezelf verplicht. Want je hebt op deze aardkloot maar één taak: jezelf worden! Because an original is worth more than a copy.”

Als (sport)columnist is Jan tweeënhalfjaar verbonden geweest aan de Leeuwarder Courant en Dagblad van het Noorden. Daarbij heeft hij anderhalf jaar een column Jan & Jan gehad met oud-topschaatser Jan Ykema. “Dat was een gewéldige tijd! Een column hebben (we zijn slapend, niet gestopt 😉) met een persoonlijke sportheld van vroeger, dat is niet iedereen gegeven hoor. Daar ben ik ontzettend dankbaar om.”

Sinds 2004 is Jan in het dagelijks leven werkzaam als sportdocent. Eerst dertien jaar in het speciaal onderwijs en nu op het CIOS Heerenveen Leeuwarden. Hij is met name gespecialiseerd in sportgeschiedenis, het werken met straatjongeren en communicatie. “Het gaat er bij (straat)jongeren vaak niet om wát ze zeggen, maar wat ze probéren te zeggen. Dat kunnen twee héle verschillende dingen zijn. Daarbij moet je echt zijn. Vanuit het hart werken.” Het werken op het prachtige instituut CIOS is een droom die uit is gekomen. “Jongeren helpen naar persoonlijke groei middels het prachtige middel sport, een mooier en dankbaarder beroep is er eigenlijk niet.”